Præstenshave

En ganske dramatisk historie udspillede sig for mere end 150 år siden i Hoverdal Plantage.

En kold søndag eftermiddag den 6. januar i 1844 gik Pastor Bech efter gudstjenesten ud for at referere kirkebogen til enten skolelæreren eller sognefogeden. Kirkebogen havde pastoren anbragt på ryggen i en rem.

Da pastoren senere på gåben var på vej hjem til Torsted Præstegård, begyndte sneen at falde tæt, og en tåge lukkede sig om landskabet. Hjemme på præstegården ventede familien ængsteligt, men Pastor Bech dukkede ikke op. Først næste morgen kunne familien komme ud og lede efter pastoren. Folk fra sognet ledte det bedste, de havde lært, men der var faldet så meget sne, at de blev nødt til at skovle sig frem.

Pludselig løb præstefamiliens puddelhund – der i øvrigt dagen før mod sædvane nægtede at gå med pastoren – hen mod en lille forhøjning i sneen, hvor den gav sig til at gø.

Sognefolkene gav sig til at grave i sneen, og her fandt de den stærkt forfrosne pastor, der stadig havde kirkebogen spændt til ryggen. Ifølge lægen var det kirkebogen, der reddede hans liv ved ikke at lade kulden gå i hjertet på ham.

Pastor Bech overlevede 16 timer i den bidende kulde. Han mistede dog efterfølgende sit glade, muntre sind og en af hans fingre blev ubrugelig. Men til sin død fejrede han den 6. januar som en anden fødselsdag, fordi han fik livet igen.

Til minde om sin oplevelse lod Pastor Bech et dige rejse i en firkant om det sted, hvor han blev fundet. Det er det sted, der i dag bliver kaldt Præstens Have.

Kilde: Naturstyrelsen